Zašto su nam kućni ljubimci važni

ljubimac 02

 (Značaj i uloga kućnih ljubimaca u psihoterapiji)

Odavno znamo da kućni ljubimac može predstavljati pravi lekoviti izvor za svoje vlasnike, odnosno čitavu porodicu. Oni koji imaju nekog, najčešće - četvoronošca, smatraju ga zaista članom porodice, neodvojivim delom svog sistema življenja. Iako su pas i mačka najčešći ljubimci za koje se odlučujemo, ni u kom slučaju ne smanjujemo dragocen značaj bilo kog drugog predstavnika iz šarolike lepeze ljubimaca koji se usele u naš dom i naše srce.

Naš mezimac će nas podržati, pa i inspirisati da naučimo da živimo i ponašamo se u skladu sa osnovnim principima zdravog funkcionisanja. Tražiće red, pravila, granice, strukturu, definisane uloge, principe odlučivanja. Insistiraće da preuzmemo ulogu „vođe čopora“, podjednako od svih ukućana, a ukoliko nam ta pozicija izmakne, preuzeće je ljubimac!

13 ljubimac 01Tražiće svoje mesto, ali još više će nas upućivati da zauzmemo stav, da se pozicioniramo, da odredimo kad, šta, ko, gde, kako radi… Jednostavnije rečeno – urediće nam život, ma koliko se mi ponekad „koprcali“. Ljubimac ne toleriše haos. Ne dozvoljava nam da ostanemo u depresiji ili stavu „ništa me ne interesuje“. A odnos koji gradimo sa ljubimcem odaje sliku vrlo specifičnih kapaciteta, posebno na emocionalnom planu sa drugim ljudima, bliskim i voljenim, koje nekada ne ispoljavamo, iako ih duboko doživljavamo.

Da, ljubimac nas otkriva! I čini nešto sasvim čudno ili čak čudesno – čini da se otkrijemo sebi, a potom i ka relacijama sa okruženjem. Oni koji imaju ljubimca, to odlično znaju.

Blagodet ljubimaca u odnosu na odrastanje deteta takođe nije nepoznata. Dete razvija osećaj odgovornosti, reda i bliskosti, kao i odnos prema drugim živim bićima koji se gradi spontano, nagonski i ne podleže cenzuri lošeg raspoloženja…

Jednom su me pitali zašto je dobro i za terapijsku seansu korisno da klijent povede svog psa. Odgovor nije lako dati, jer to uglavnom podrazumeva širok spektar razloga. Najpre, klijent nije sam. Pored njega je biće kome veruje i do koga mu je stalo i, ko ga (ponekad jedini) prihvata i voli baš takvog kakav jeste. Bez zadrške. Klijent se oseća prijatnije, a ljubimac ume da nagradi prisustvo (učešće) u aktivnostima svog vlasnika.

Ljubimac nas obavezuje da se ponašamo prirodno, spontano. Reaguje kada se događa nešto neobično, kada njegov vlasnik promeni ponašanje, osećanje, pa čak i misli. Naš ljubimac nas čita lakše nego mi bukvar, i to sasvim otvoreno pokazuje. Nepogrešivo oseti šta je za vlasnika dobro, korisno, potrebno i iz svojih mogućnosti nalazi način da to i pokaže. Podrška koju na mnogo načina pruža svom vlasniku, koji dolazi na terapiju kako bi napravio promenu, odnosno poboljšao svoj život, nekad je neprocenjiva, ponekad vrlo podsticajna, a uvek bezgranična. Ljubimac je član porodice na sasvim specifičan način i kao takav, mislili mi o tome ili ne, učestvuje u kreiranju svakodnevnice, pa time i promenama u svakodnevnici.

 

banner pet friendly

 


Inspirativne misli

 • 2bb0136742b1cbb44189c9f6fe222c45 800x800
 • 3ad7d255aaf6bc8bf51b55a43367a682 800x800
 • 5e0fe3ccf81929543e4accf17d20fab8 800x800
 • 841236ea351ba100c6a702137fc5c82a 800x800
 • 16592e0df320a956ad36526cb9cdb315 800x800
 • 937613b973a7f6c8d6c3c968be1962d3 800x800

Dragana Deh

thumb photo dragana deh

 • Msc primenjene psihologije, psihoterapeut sistemske porodične terapije
 • MA Life coach integrativnog psihodinamskog metoda
 • Osnivač i direktor udruženja za psihološke treninge i edukaciju, savetovališta „PsihoOaza“.
 • Nastavnik na Fakultetu za medije i komunikacije, Departman za psihologiju u Beogradu.

Detaljnije

Kontaktirajte nas

PsihoOaza
Knjeginje Zorke 50
Beograd
Tel.: +381 (0)65 23 555 32
E-mail: dragana@psihooaza.com
E-mail: office@psihooaza.com

Pošaljite nam poruku

Naša ponuda

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Prethodno Sledeće

On-Line Savetovanje

Za sve koji nemaju mogućnosti da dođu na terapiju, savetovanje ili koučing, otvorili smo mogućnost on-line savetovanja (skype). Mogućnost da o svojim poteškoćama porazgovarate na maternjem jeziku, bez jezičkih barijera i bez brige da li razume Vas, Vaše običaje, potrebe, navike – sada je pred Vama.

Zakažite termin!

Savetovanje

Savetovanje se primenjuje u radu sa osobama koje imaju poteškoća i žele dana nađu rešenje, a cilj savetovanja je otklanjanje prolaznih problema.

Više o Savetovanju

Psihoterapija

Psihoterapija je postupak pružanja psihološke pomoći zasnovan na određenom terapijskom pristupu. Cilj psihoterapije je da klijenta oslobodi simptoma, oduči od problematičnog načina doživljavanja i nepoželjnih obrazaca ponašanja kao i da izazove pozitivne promene u ličnosti u svim oblastima življenja. Pristup: individualni, grupni, partnerski i porodični.

Više o Psihoterapiji

Lajf Koučing

Koučing je trening životnih veština, proces usavršavanja životnih veština i razvijanja potencijala osobe u bilo kojoj oblasti života. Namenjen je onima koji žele da napreduju, da još više razviju sopstvene potencijale i povećaju efikasnost.

Više o Lajf Koučingu

Autogeni Trening

Trening predstavlja integraciju odabranih praktičnih relaksacionih postupaka, čiji je glavni cilj oslobađanje od viška psiholoških i fizioloških tenzija. To je terapeutska tehnika psihofizičke relaksacije koja je inspirisana istočnjačkim tehnikama meditacije i joge.

Više o Autogenom Treningu

Asertivni Trening

Asertivni trening je namenjen svim ljudima koji žele da poboljšaju komunikaciju, da ovladaju veštinama dobrog sagovorništva i nauče kako da ostvare/poboljšaju odnose sa okruženjem i istovremeno razviju /uvećaju osećaj samopouzdanja i samopoštovanja.

Više o Asertivnom Treningu

Predbračno Savetovalište

Mesto gde se osobe mogu osnažiti, osposobiti i pripremiti za kvalitetan i uspešan bračni/partnerski odnos Nepripremljenost za brak se ogleda u većem procentu razvoda, "izbegavanju" zasnivanja bračne zajednice, spektru zabluda o partnerskoj ljubavi, seksualnosti i komunikaciji. Stručne osobe će pomoći mladima, ali i onima koji žele da ponovo stupe u brak da obrade i prorade svoja uverenja, stavove i očekivanja od braka.

Više o Savetovanju

Roditeljstvo

Većina roditelja ima želju da svojoj deci pruži najbolje od sebe što ima, ali se u tom davanju često naprave prepreke i zastoji. Ovaj kompleksan zadatak se odvija kroz dugačak proces življenja, stoga je potrebno pomoći roditeljima da ojačaju emocionalno i kognitivno za takve aktivnosti na razvojnom putu deteta.

Više o Porodičnoj psihoterapiji

Ponuda za preduzeća

Supervizija tima doprinosi poboljšanju klime u timu kroz kvalitetniju saradnju, efikasnost i rad svih članova tima. Osvetljavanjem proteklih dešavanja u timu, utičemo na povećanje kompetentnosti u budućnosti.

Više o Ponudi za preduzeća