Hemija inspiracije i (u)jedinjenja

04 chemistry of love

 

Svako ima svoju inspiraciju. Svako ima i svoju osobu koja ga inspiriše. Ono što se čini najlepšim je ipak dopustiti onima koji nas okružuju i situacijama u kojima se nađemo da nas inspirišu, dopustiti sebi da se

sjedinimo sa onim što nam se dešava, čak i kada mislimo da je život promašio metu.

Ako posmatramo sebe kao deo sistema koji je u stalnoj interakciji sa drugim delovima, s lakoćom ćemo uočiti određene obrasce ponašanja. S nekima ćemo se slagati, kad god da se sretnemo, sa nekima ćemo se osećati još kompletnijim, sa drugima ćemo kontakte (bezuspešno) izbegavati, dok će nas život spajati sa njima, a sa nekima nikada nećemo moći da ostvarimo kvalitetan odnos, bez obzira na trud.

Kada bismo želeli da podelimo sistem u neke prepoznatljive delove ili, da se na trenutak prisetimo kako je Mendeljejev podelio hemijske elemente na periode i grupe, uvidećemo da postoji grupa osoba oko kojih se intenzivno trudimo, koja okupira našu pažnju, emocije, angažovanje, a da pritom malo ili čak ništa – ne postižemo da bismo odnos popravili. Ostajemo u sferi njihove nezainteresovanosti ili čak u zoni neprijatnosti. A mi se i dalje trudimo. Istražujemo njihove osobine, potrebe i želje i pokušavamo na razne načine da im ugodimo. Tražimo u njima plemenitost i dobijamo metalni odsjaj odbijanja. Postoji i druga grupa, koja nas prihvata, na možda pomalo hladan način, ali nas prihvata u meri u kojoj životne okolnosti to nalažu kao neophodnost. Da, možda su ravnodušni, ali su tu. Naš odnos sa njima nekada podseća na dužnost, obaveze, moranje, pa čak i interes, a svakako svrhovitost nekog trenutka. I postoje oni sa kojima nam uvek ide, koji nas vole i koje mi volimo, bez da se iole potrudimo. A najčešće se, upravo oko tih osoba, nimalo ne trudimo. Zašto bismo, pa oni nas vole! Takve kakvi jesmo! Lako se ujedinjujemo sa njima, kad god da se sretnemo. I, ponekad pomislimo da bi nam život bio sasvim divan, kada bi svi bili kao oni, a da pri tome zaboravimo da sa njima razmenimo tu jednostavnu činjenicu, da se volimo i prihvatamo i razumemo... I nastavljamo da se trudimo oko onih koji nas zapravo nikada i neće prihvatati, jer nedostaje neka bazična kompatibilnost, tako očigledna, a nama i dalje nejasna. Ne prestajemo da pokušavamo da one iz zone ravnodušne prisutnosti inspirišemo da u interakciji sa nama pronađu radost, dublji smisao, razlog ujedinjenja. I dalje zapostavljamo upravo one sa kojima idealan spoj imamo, bez obzira o kojoj se zoni života radi – ljubavi i partnerstvu, prijateljstvu ili poslu. Oni su svakako tu! Elektricitet postoji i teži da ostvari plemenitost.

Sa nekima se ujedinjujemo da bi ostali isti i svoji. Sa nekima da bismo se promenili ili kod njih izazvali promenu, iako o tome svest nema znanje. Sa nekima se jedinimo da bismo proširili sistem ili delovanje. Grupišemo se. Periodično, konstantno ili kada okolnosti to dozvole ili izazovu. I, da ne zaboravimo, postoje i onih nekoliko elemenata koji nemaju svojstvo ujedinjenja. Odbijaće sve veze. Stvaraće neprijatan eliktricitet, pa i eksploziju čim im se približimo. Ostaju svoji, daleko od svih drugih elemenata i u tome nalaze smisao i svrhu. Da li smo među njima?!


Inspirativne misli

 • 2bb0136742b1cbb44189c9f6fe222c45 800x800
 • 3ad7d255aaf6bc8bf51b55a43367a682 800x800
 • 5e0fe3ccf81929543e4accf17d20fab8 800x800
 • 841236ea351ba100c6a702137fc5c82a 800x800
 • 16592e0df320a956ad36526cb9cdb315 800x800
 • 937613b973a7f6c8d6c3c968be1962d3 800x800

Dragana Deh

thumb photo dragana deh

 • Msc primenjene psihologije, psihoterapeut sistemske porodične terapije
 • MA Life coach integrativnog psihodinamskog metoda
 • Osnivač i direktor udruženja za psihološke treninge i edukaciju, savetovališta „PsihoOaza“.
 • Nastavnik na Fakultetu za medije i komunikacije, Departman za psihologiju u Beogradu.

Detaljnije

Kontaktirajte nas

PsihoOaza
Knjeginje Zorke 50
Beograd
Tel.: +381 (0)65 23 555 32
E-mail: dragana@psihooaza.com
E-mail: office@psihooaza.com

Pošaljite nam poruku

Naša ponuda

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Prethodno Sledeće

On-Line Savetovanje

Za sve koji nemaju mogućnosti da dođu na terapiju, savetovanje ili koučing, otvorili smo mogućnost on-line savetovanja (skype). Mogućnost da o svojim poteškoćama porazgovarate na maternjem jeziku, bez jezičkih barijera i bez brige da li razume Vas, Vaše običaje, potrebe, navike – sada je pred Vama.

Zakažite termin!

Savetovanje

Savetovanje se primenjuje u radu sa osobama koje imaju poteškoća i žele dana nađu rešenje, a cilj savetovanja je otklanjanje prolaznih problema.

Više o Savetovanju

Psihoterapija

Psihoterapija je postupak pružanja psihološke pomoći zasnovan na određenom terapijskom pristupu. Cilj psihoterapije je da klijenta oslobodi simptoma, oduči od problematičnog načina doživljavanja i nepoželjnih obrazaca ponašanja kao i da izazove pozitivne promene u ličnosti u svim oblastima življenja. Pristup: individualni, grupni, partnerski i porodični.

Više o Psihoterapiji

Lajf Koučing

Koučing je trening životnih veština, proces usavršavanja životnih veština i razvijanja potencijala osobe u bilo kojoj oblasti života. Namenjen je onima koji žele da napreduju, da još više razviju sopstvene potencijale i povećaju efikasnost.

Više o Lajf Koučingu

Autogeni Trening

Trening predstavlja integraciju odabranih praktičnih relaksacionih postupaka, čiji je glavni cilj oslobađanje od viška psiholoških i fizioloških tenzija. To je terapeutska tehnika psihofizičke relaksacije koja je inspirisana istočnjačkim tehnikama meditacije i joge.

Više o Autogenom Treningu

Asertivni Trening

Asertivni trening je namenjen svim ljudima koji žele da poboljšaju komunikaciju, da ovladaju veštinama dobrog sagovorništva i nauče kako da ostvare/poboljšaju odnose sa okruženjem i istovremeno razviju /uvećaju osećaj samopouzdanja i samopoštovanja.

Više o Asertivnom Treningu

Predbračno Savetovalište

Mesto gde se osobe mogu osnažiti, osposobiti i pripremiti za kvalitetan i uspešan bračni/partnerski odnos Nepripremljenost za brak se ogleda u većem procentu razvoda, "izbegavanju" zasnivanja bračne zajednice, spektru zabluda o partnerskoj ljubavi, seksualnosti i komunikaciji. Stručne osobe će pomoći mladima, ali i onima koji žele da ponovo stupe u brak da obrade i prorade svoja uverenja, stavove i očekivanja od braka.

Više o Savetovanju

Roditeljstvo

Većina roditelja ima želju da svojoj deci pruži najbolje od sebe što ima, ali se u tom davanju često naprave prepreke i zastoji. Ovaj kompleksan zadatak se odvija kroz dugačak proces življenja, stoga je potrebno pomoći roditeljima da ojačaju emocionalno i kognitivno za takve aktivnosti na razvojnom putu deteta.

Više o Porodičnoj psihoterapiji

Ponuda za preduzeća

Supervizija tima doprinosi poboljšanju klime u timu kroz kvalitetniju saradnju, efikasnost i rad svih članova tima. Osvetljavanjem proteklih dešavanja u timu, utičemo na povećanje kompetentnosti u budućnosti.

Više o Ponudi za preduzeća