ljubimac 02

 (Značaj i uloga kućnih ljubimaca u psihoterapiji)

Odavno znamo da kućni ljubimac može predstavljati pravi lekoviti izvor za svoje vlasnike, odnosno čitavu porodicu. Oni koji imaju nekog, najčešće - četvoronošca, smatraju ga zaista članom porodice, neodvojivim delom svog sistema življenja. Iako su pas i mačka najčešći ljubimci za koje se odlučujemo, ni u kom slučaju ne smanjujemo dragocen značaj bilo kog drugog predstavnika iz šarolike lepeze ljubimaca koji se usele u naš dom i naše srce.

12 burnout

Opis sindroma profesionalnog sagorevanja u svom značenju, čini se da ima i opis narušavanja etičkih principa u psihoterapiji. Psihoteraeput – pomagač, treba uvek i svugde spreman, sposoban, zainteresovan da, u okvirima svojih profesionalnih kompetencija, pruža pomoć uz kompleksno poštovanja svih uslova rada, potreba klijenata i etičkih kodeksa. Sa druge strane, Burn-out, po savremenoj dijagnostici predstavlja vitalnu iscrpljenost koja se manifestuje kroz emocionalnu iscrpljenost, gubitak interesovanja i razvijanje negativnog odnosa prema klijentima i doživljaj sopstvene profesionalne neefikasnosti pri čemu se lični rad procenjuje kao neadekvatan.

11 tajne

Poverenje i poverljivost u odnosu klijent – terapeut

Načelo ili pravilo poverljivosti predstavlja sasvim poseban nivo terapijskog procesa koji je umrežen sa terapijskim odnosom i uspostavljenim poverenjem. Od posebnog je značaja da se svi učesnici terapije slože koji princip poverljivosti će biti zastupljen, izvan zakonskih normi koje obavezuju terapeuta na uvažavanje načela poverljivosti, a u određenim situacijama i obavezu da od načela poverljivosti odstupi.

10 sindrom gnezda

U okviru životnih ciklusa porodica javljaju se i razvojne i nerazvojne krize. Jedna od specifičnih kriza koja se odnosi na roditeljski par u porodičnom sistemu je period kada potomci napuštaju roditeljski dom – postroditeljska porodica.

08 paraglide sunset

Ne tako davno, naša zemlja je zauzimala veoma visoko mesto po (zlo) upotrebi sredstava za smirenje. Egzistencijalni, socijalni i drugi problemi, prepoznatljivi svakom čoveku, uzimaju svoj danak i kod nas. Sve češće se dešava da ubrzanje dnevnog življenja oblikuje čoveka, umesto da čovek oblikuje svoj dan. Kao i svaki drugi, tako i „brak“ sa stresom menja svakoga od nas.

07 odoh s drustvom na more

Odoh sa društvom na more! (ili - Put ka samostalnosti)

Počinje raspust i mnogi tinejdžeri kuju planove kako da objasne svojim roditeljima da je kucnuo čas da se otisnu na ostrvo samostalnosti, makar na kratko. Zašto da ne, pa drugi to već odavno čine i to bez ikakvih problema. Da, reći ćete. Nekima to jeste i lako i jednostavno da prihvate. Ali, postoji veliki broj roditelja koji provodi život strepeći upravo od ovog trenutka, od situacije u kojoj će pasti svi zaštitnički zidovi koje su podigli oko svojih potomaka, želeći da ih sačuvaju od svih mogućih poteškoća, rizika, loših iskustava, dok istovremeno, sasvim nesvesno, neguju njihovu nesamostalnost.

06 ljubomora

Ljubomora, kao snažno neprijatno osećanje, javlja se u situacijama kada se suočavamo sa mogućim gubitkom ljubavi, odnosno partnerske veze. Ljubomora nastaje kada treba da sačuvamo nešto što smatramo vrednim, dragocenim. Iako se može javiti u svim vrstama relacija (pa čak i prema neživim objektima), obično se prvo misli na partnersku vezu, na ljubav. Upravo se ljubomora u emotivim vezama smatra najprisutnijom i najtežom. Doživljaj ljubomore, pa i sama pomisao da ćemo možda ostati bez nečeg dragocenog, a pre svega bez partnera, izaziva negativna osećanja poput anksioznosti, besa, pa i sramote.

Inspirativne misli

 • 2bb0136742b1cbb44189c9f6fe222c45 800x800
 • 3ad7d255aaf6bc8bf51b55a43367a682 800x800
 • 5e0fe3ccf81929543e4accf17d20fab8 800x800
 • 841236ea351ba100c6a702137fc5c82a 800x800
 • 16592e0df320a956ad36526cb9cdb315 800x800
 • 937613b973a7f6c8d6c3c968be1962d3 800x800

Dragana Deh

thumb photo dragana deh

 • Msc primenjene psihologije, psihoterapeut sistemske porodične terapije
 • MA Life coach integrativnog psihodinamskog metoda
 • Osnivač i direktor udruženja za psihološke treninge i edukaciju, savetovališta „PsihoOaza“.
 • Nastavnik na Fakultetu za medije i komunikacije, Departman za psihologiju u Beogradu.

Detaljnije

Kontaktirajte nas

PsihoOaza
Knjeginje Zorke 50
Beograd
Tel.: +381 (0)65 23 555 32
E-mail: dragana@psihooaza.com
E-mail: office@psihooaza.com

Pošaljite nam poruku

Naša ponuda

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Prethodno Sledeće

On-Line Savetovanje

Za sve koji nemaju mogućnosti da dođu na terapiju, savetovanje ili koučing, otvorili smo mogućnost on-line savetovanja (skype). Mogućnost da o svojim poteškoćama porazgovarate na maternjem jeziku, bez jezičkih barijera i bez brige da li razume Vas, Vaše običaje, potrebe, navike – sada je pred Vama.

Zakažite termin!

Savetovanje

Savetovanje se primenjuje u radu sa osobama koje imaju poteškoća i žele dana nađu rešenje, a cilj savetovanja je otklanjanje prolaznih problema.

Više o Savetovanju

Psihoterapija

Psihoterapija je postupak pružanja psihološke pomoći zasnovan na određenom terapijskom pristupu. Cilj psihoterapije je da klijenta oslobodi simptoma, oduči od problematičnog načina doživljavanja i nepoželjnih obrazaca ponašanja kao i da izazove pozitivne promene u ličnosti u svim oblastima življenja. Pristup: individualni, grupni, partnerski i porodični.

Više o Psihoterapiji

Lajf Koučing

Koučing je trening životnih veština, proces usavršavanja životnih veština i razvijanja potencijala osobe u bilo kojoj oblasti života. Namenjen je onima koji žele da napreduju, da još više razviju sopstvene potencijale i povećaju efikasnost.

Više o Lajf Koučingu

Autogeni Trening

Trening predstavlja integraciju odabranih praktičnih relaksacionih postupaka, čiji je glavni cilj oslobađanje od viška psiholoških i fizioloških tenzija. To je terapeutska tehnika psihofizičke relaksacije koja je inspirisana istočnjačkim tehnikama meditacije i joge.

Više o Autogenom Treningu

Asertivni Trening

Asertivni trening je namenjen svim ljudima koji žele da poboljšaju komunikaciju, da ovladaju veštinama dobrog sagovorništva i nauče kako da ostvare/poboljšaju odnose sa okruženjem i istovremeno razviju /uvećaju osećaj samopouzdanja i samopoštovanja.

Više o Asertivnom Treningu

Predbračno Savetovalište

Mesto gde se osobe mogu osnažiti, osposobiti i pripremiti za kvalitetan i uspešan bračni/partnerski odnos Nepripremljenost za brak se ogleda u većem procentu razvoda, "izbegavanju" zasnivanja bračne zajednice, spektru zabluda o partnerskoj ljubavi, seksualnosti i komunikaciji. Stručne osobe će pomoći mladima, ali i onima koji žele da ponovo stupe u brak da obrade i prorade svoja uverenja, stavove i očekivanja od braka.

Više o Savetovanju

Roditeljstvo

Većina roditelja ima želju da svojoj deci pruži najbolje od sebe što ima, ali se u tom davanju često naprave prepreke i zastoji. Ovaj kompleksan zadatak se odvija kroz dugačak proces življenja, stoga je potrebno pomoći roditeljima da ojačaju emocionalno i kognitivno za takve aktivnosti na razvojnom putu deteta.

Više o Porodičnoj psihoterapiji

Ponuda za preduzeća

Supervizija tima doprinosi poboljšanju klime u timu kroz kvalitetniju saradnju, efikasnost i rad svih članova tima. Osvetljavanjem proteklih dešavanja u timu, utičemo na povećanje kompetentnosti u budućnosti.

Više o Ponudi za preduzeća